Toen het Agile Manifesto in 2001 het licht zag, legden de oprichters vooral de nadruk op wendbaarheid en kortcyclisch werken. Maar na verloop van tijd ontdekten teams dat je met alleen een methodiek niet per se succes behaalt. Er ontbrak een richtinggevend kompas voor de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Daarom kwamen er vijf Scrum waarden bij die het fundament vormen voor hoe teams binnen Scrum samenwerken. Deze waarden geven houvast als het gaat om cultuur, gedrag en onderlinge verwachtingen.
Scrum kent vijf waarden die een cruciale rol spelen in hoe een team zichzelf organiseert en resultaten behaalt:
Ze vormen de kern van elke succesvolle Scrum-implementatie en zijn het best te begrijpen door ze in praktijkvoorbeelden te plaatsen. Teams die deze waarden omarmen, merken dat hun samenwerking soepeler loopt en hun resultaten verbeteren.
Moed gaat over durven ondernemen: als team durf je nieuwe ideeën uit te proberen en eerlijke feedback te geven. In een Scrum-context betekent dat ook dat je fouten kunt maken en daarvan leert. Als iets niet werkt, geef je het aan, zelfs als dat ongemakkelijk kan zijn. Zonder moed is het lastig om écht te groeien en te innoveren.
Scrum helpt je om in korte sprints aan een afgebakend doel te werken. Focus is de waarde die ervoor zorgt dat je niet afdwaalt naar allerlei neventaken. Door de tijdslimiet van een sprint, weet je precies wat je in deze periode gaat opleveren. Het hele team richt zich op die doelen, waardoor je sneller resultaat behaalt en minder wordt afgeleid.
Toewijding betekent dat het team zich verbindt aan gezamenlijke doelen en er alles aan doet om deze te halen. Het is niet de bedoeling dat je onmogelijke beloften doet, maar eerder dat je met realistische inschattingen komt die je ook daadwerkelijk nakomt. Deze toewijding creëert vertrouwen binnen het team én naar de stakeholders toe.
Binnen een Scrum-team waarderen en respecteren teamleden elkaars kennis, talenten en persoonlijke grenzen. Dat uit zich in hoe je met elkaar communiceert en samenwerkt. Je geeft elkaar ruimte voor een andere mening en bent bereid te luisteren naar een andere aanpak. Vanuit deze houding kun je optimaal gebruikmaken van ieders kwaliteiten.
Openheid gaat verder dan alleen open communiceren over voortgang en feedback. Het betekent dat je je kwetsbaar durft op te stellen en anderen de kans geeft om inzichten te delen. Zo voorkom je dat issues onder het tapijt blijven en bevorder je een cultuur waarin iedereen bijdraagt aan verbetering. Transparantie over successen én mislukkingen is essentieel om te kunnen leren.
Deze vijf waarden samen vormen de ruggengraat van Scrum. Ze zorgen voor een setting waarin mensen niet alleen in korte iteraties werken, maar dat ook op een manier doen die wederzijds vertrouwen en groei bevordert. Op het moment dat moed, focus, toewijding, respect en openheid worden nageleefd, merk je dat een Scrum-team niet alleen efficiënter, maar ook prettiger samenwerkt.