Agile werken begint vaak binnen één team dat experimenteert met Scrum of Kanban. Maar wat doe je als je merkt dat deze werkwijze resultaten oplevert en je dit wilt uitrollen naar meerdere teams of zelfs de hele organisatie? Dan komt het onderwerp ‘Agile opschalen’ om de hoek kijken. Bij Spark Academy zien we dat het succes van grootschalige transformaties staat of valt met een goede balans tussen centrale richtlijnen en de vrijheid van teams.
In een steeds sneller veranderende wereld kan één wendbaar team een hoop doen, maar de echte slagkracht ontstaat wanneer meerdere teams (of afdelingen) samenwerken volgens dezelfde principes. Dit zorgt voor:
Er bestaan diverse frameworks om Agile op meerdere teams toe te passen. De bekendste zijn:
Elk framework heeft zijn eigen accenten: SAFe biedt bijvoorbeeld meer gedetailleerde instructies, terwijl LeSS eenvoudiger en dichter bij Scrum blijft. De keuze hangt af van de cultuur, structuur en ambitie van je organisatie.
Agile opschalen gaat verder dan een serie nieuwe rituelen en rollen invoeren. Het vraagt om een cultuurverandering, waarin leiderschap zich meer richt op coaching, het creëren van focus en het faciliteren van teams. Leidinggevenden moeten leren loslaten en teams de ruimte geven om te experimenteren en fouten te maken. Tegelijkertijd blijft er behoefte aan heldere strategie, visie en alignment over de gehele organisatie.
De Scrum Master blijft op teamniveau een belangrijke facilitator, maar kan ook een bredere rol oppakken:
Agile opschalen betekent meer dan alleen je huidige Scrum-aanpak kopiëren naar nieuwe teams. Het vraagt om bewust leiderschap, een heldere visie en een cultuur die openstaat voor leren en verbeteren. Of je nu kiest voor SAFe, LeSS, Nexus of een eigen hybride aanpak: de sleutel ligt in het vinden van de juiste balans tussen centraal alignment en lokale autonomie. Zo bouw je aan een organisatie waar meerdere teams effectief samenwerken, zonder dat ze hun wendbaarheid verliezen.