Ga verder naar:

Epics & Features: de kapstokken voor je productontwikkeling

In Agile-omgevingen als Scrum of Kanban heb je vaak veel ideeën en verbeterpunten die je uiteindelijk wilt realiseren. Om te voorkomen dat je verdwaalt in een brij aan losse user stories, werk je met epics en features. Deze geven samenhang aan je backlog en helpen je om het grote plaatje te bewaren. Bij Spark Academy merken we dat teams die deze structuren goed gebruiken, beter prioriteren en sneller tot waardevolle resultaten komen.

Wat zijn epics?

Een epic is een grootschalige, vaak complexe user story die je niet in één sprint kunt afronden. Je kunt het zien als een overkoepelend doel of thema, zoals ‘gebruikers kunnen online betalingen doen’ of ‘een nieuwe mobiele app voor alle klanten’. Een epic is te groot om direct op te pakken; daarom verdeel je hem in kleinere brokjes (features of user stories) die hanteerbaar zijn voor het team.

Wat zijn features?

Features zijn concrete delen van functionaliteit die voortkomen uit je epics. Stel je hebt een epic ‘online betalingen’: daarbinnen zou je features kunnen hebben als ‘betalingsopties selecteren’, ‘betaalscherm optimaliseren’, of ‘betalingstransacties loggen’. Deze features zijn nog steeds relatief omvangrijk, maar overzichtelijker dan de hele epic in één keer.

Werken met epics en features

Een epic dient als een paraplu voor aanverwante features en user stories. Zo krijg je een hiërarchie waarin epics het grote doel vertegenwoordigen, features middelgrote onderdelen beschrijven en user stories de gedetailleerde taken die je in een sprint kunt oppakken. Dit helpt je om:

  • Overzicht te houden: Je kunt in één oogopslag zien welke onderdelen van een groter doel al klaar zijn en welke nog in ontwikkeling.
  • Te prioriteren: Als je weet dat één epic cruciaal is voor de productlancering, kun je de daaraan gekoppelde features bovenaan de backlog zetten.
  • Stap voor stap te werken: In plaats van één gigantisch project, pak je steeds een deel van de epic aan en lever je tussentijds waarde op.

Hoe de Scrum Master hierbij helpt

De Product Owner is formeler verantwoordelijk voor het beheer van epics en features, maar de Scrum Master kan faciliteren:

  • Refinement-sessies: Samen met het team bespreken hoe epics kunnen worden opgedeeld in features of user stories, zodat er werkbare stukken ontstaan.
  • Transparantie waarborgen: Ervoor zorgen dat iedereen in het team begrijpt hoe de epics en features in het grotere plaatje passen.
  • Focus houden: Als een epic te groot is of dreigt uit te lopen, kan de Scrum Master erop wijzen dat het tijd is om de scope verder te verkleinen.

Epics en features brengen structuur in je productontwikkeling en zorgen dat je team niet overweldigd raakt door een enorme backlog. Door grote doelen op te knippen in behapbare delen, blijf je grip houden op de voortgang en kun je sneller inspelen op veranderingen. Dat is de kern van wendbaar werken: stap voor stap leveren én leren, terwijl je de grote lijn in zicht houdt.

Ga verder naar:
Geen onderwerpen meer gevonden.
Bronnen
Artikel
Artikel
Artikel
Website
Website
Website
Podcast
Podcast
Video
Video
Trainingen
Bekijk onze trainingen die goed aansluiten op dit onderwerp.