Scrum staat voor wendbaarheid, iteratieve ontwikkeling en continue feedback. Traditioneel projectmanagement steunt meer op een vooraf uitgewerkt plan, een duidelijke scope en een vooraf gedefinieerd tijdspad. De kernvraag: kun je deze twee samenbrengen? Bij Spark Academy zien we regelmatig hybride vormen ontstaan, vooral wanneer organisaties al een projectmatige cultuur hebben, maar toch meer flexibiliteit willen.
Bestaande structuren en governance
Veel organisaties hebben al een projectbureau of projectmanagementafdeling. Ze willen niet alles op de schop gooien, maar wél wendbaarder worden.
Langere, vaste planningen
Voor sommige trajecten (bijv. bouwprojecten, hardware-implementaties) is een bepaald tijd- en budgetkader onvermijdelijk. Scrum kan daarbinnen nog steeds waarde bieden.
Duidelijk gedefinieerde mijlpalen
Stakeholders eisen soms hardere deadlines of deliverables. Met een projectaanpak kun je die vastleggen, terwijl je binnen die kaders iteratief te werk gaat.
Een overall projectplan, onderverdeeld in sprints
De projectmanager stelt grofweg de hoofdlijnen en mijlpalen vast: deadlines, budget en welk eindresultaat er minimaal moet zijn. De Scrum-teams werken in sprints aan delen van het product of project. Na elke sprint vind je een sprintreview, waarin de voortgang en risico’s zichtbaar worden. Als blijkt dat een deadline onhaalbaar is, kan het projectplan worden bijgesteld.
De rol van de projectmanager
De projectmanager kan fungeren als een soort ‘overkoepelende Product Owner’ of stakeholder. Hij of zij bewaakt het budget en de hoofdlijnen, zonder zich continu met de inhoudelijke beslissingen van het Scrum-team te bemoeien. Zo blijft de energie in het team, maar is er wel iemand die de formele governance op zich neemt.
Gebalanceerde documentatie
Traditioneel projectmanagement stelt eisen aan documentatie (denk aan een projectinitiatieplan of een Gantt-chart). Scrum minimaliseert papierwerk, omdat het de voorkeur geeft aan ‘werkende software boven uitgebreide documentatie.’ In een hybride setting stel je een basale projectdocumentatie op, maar houd je deze beknopt en actueel, aangepast naar nieuwe inzichten die je in de sprints opdoet.
Te veel focus op het projectplan
Als je niets of weinig kunt aanpassen aan je scope of planning, verlies je het voordeel van inspectie en adaptatie. Het project wordt dan in feite ‘Scrum in naam alleen’.
Projectmanager die micromanaget
Het gevaar bestaat dat de projectmanager in de rol van pseudo-Scrum Master stapt en zo het zelforganiserende aspect van het team ondermijnt.
Verwarring over beslissingsbevoegdheid
Stel duidelijk vast wie besluit over de productrichting (Product Owner) en wie eindverantwoordelijk is voor het projectresultaat. Anders ontstaat ruis.
Scrum en projectmatig werken hoeven elkaar niet uit te sluiten. Met een slimme, hybride aanpak kun je voordeel halen uit zowel de wendbaarheid van Scrum als de zekerheid van een traditioneel projectkader. Belangrijk is dat je bewust keuzes maakt over wie, wat en hoe er wordt geprioriteerd en vastgelegd. Bij Spark Academy denken we graag mee over deze balans, zodat je organisatie niet vastloopt in processen, maar wendbaar genoeg blijft om in te spelen op nieuwe kansen.