Technieken voor de Retrospective

Retrospectives zijn hét moment om samen terug te kijken, te leren en te verbeteren als team. Maar hoe voorkom je dat elke retro hetzelfde voelt? Bij Spark Academy zetten we graag diverse technieken in om je retrospective fris, inspirerend én waardevol te maken. Hier lees je welke methodes goed werken en hoe je ze inzet voor het beste resultaat.

Waarom is een Retrospective belangrijk?

De kracht van retrospectives zit in het regelmatig reflecteren en direct toepassen van verbeterpunten. Teams die dit goed doen ervaren meer betrokkenheid, betere samenwerking en een positieve sfeer. Onze ervaring leert dat variatie in technieken ervoor zorgt dat retrospectives scherp en nuttig blijven.

Inspirerende Retrospective-technieken

Start, Stop, Continue

Eenvoudig en krachtig. Teamleden benoemen wat ze willen starten, stoppen en blijven doen. Zo krijg je snel helderheid in concrete verbeteracties.

Wanneer te gebruiken: Bij teams die snel concrete acties willen identificeren.

Sailboat Retrospective

Deze techniek maakt gebruik van visuele metaforen om het gesprek te sturen. Wat houdt ons tegen (anker)? Wat brengt ons vooruit (wind)? En wat zijn mogelijke obstakels (rotsen)?

Wanneer te gebruiken: Om dieper inzicht te krijgen in uitdagingen en drijvende krachten.

Mad, Sad, Glad

Deze methode helpt gevoelens bespreekbaar te maken. Teamleden delen wat hen boos, verdrietig of blij maakte in de afgelopen sprint. Het geeft ruimte aan emotie en verbetert openheid.

Wanneer te gebruiken: Wanneer emoties duidelijk aanwezig zijn binnen het team.

Timeline Retrospective

Samen creëer je een tijdlijn van gebeurtenissen uit de sprint. Hierdoor krijg je zicht op patronen, trends en terugkerende issues.

Wanneer te gebruiken: Om inzicht te krijgen in oorzaken van terugkerende problemen.

What went well / What could be improved

Een klassieke techniek die snel en eenvoudig de sterke en zwakke punten van de afgelopen periode benoemt. Het zorgt voor een gebalanceerde blik op de prestaties.

Wanneer te gebruiken: Voor een overzichtelijke en gebalanceerde evaluatie.

Ga verder naar:
Geen onderwerpen meer gevonden.