Intervisie

Intervisie is een effectieve methode waarin collega's elkaar ondersteunen en versterken door gestructureerd ervaringen, vragen en uitdagingen te bespreken. Het doel is om samen tot nieuwe inzichten en oplossingen te komen. Door intervisie regelmatig in te zetten, creëer je een veilige leeromgeving waarin collega's optimaal van elkaar leren.

Waarom is intervisie belangrijk?

Intervisie helpt om je professionele vaardigheden te verbeteren en te groeien door gebruik te maken van de kennis en ervaringen binnen je eigen groep. Door openheid, reflectie en het delen van ervaringen ontstaat een cultuur van leren en vertrouwen. Teams die regelmatig intervisie toepassen, merken dat hun samenwerking versterkt en ze sneller en effectiever uitdagingen aanpakken.

Effectieve Intervisietechnieken

Incidentmethode

Bij deze methode bespreekt de inbrenger kort een concreet voorval. De groep stelt verduidelijkende vragen en reflecteert vervolgens samen op mogelijke aanpakken.

Wanneer te gebruiken: Bij praktische situaties waarin snel nieuwe inzichten nodig zijn.

Tienstappenmethode

Een gestructureerde methode waarbij je stap voor stap een vraagstuk verkent, analyseert en gezamenlijk oplossingen formuleert.

Wanneer te gebruiken: Voor complexe vraagstukken die diepgaande analyse en reflectie vereisen.

Roddelmethode

Een speelse aanpak waarbij de inbrenger luistert naar het groepsgesprek over zijn casus, alsof hij er zelf niet bij is. Dit geeft verrassende nieuwe perspectieven.

Wanneer te gebruiken: Wanneer je vastloopt en frisse inzichten nodig hebt.

Balint-methode

Deze methode richt zich op het bespreken van emoties en gevoelens rondom een casus, wat vaak leidt tot dieper inzicht en begrip.

Wanneer te gebruiken: Bij emotioneel geladen situaties of vraagstukken rond persoonlijke interactie.

Reflecterende Team Methode

De groep reflecteert openlijk op het vraagstuk terwijl de inbrenger luistert, waarna deze feedback krijgt en reageert op nieuwe inzichten.

Wanneer te gebruiken: Wanneer je diverse perspectieven wilt verkennen en diepere reflectie nodig hebt.

Ga verder naar:
Geen onderwerpen meer gevonden.
Bronnen
Artikel
Artikel
Artikel
Website
Website
Podcast
Podcast
Video
Video
Trainingen
Bekijk onze trainingen die goed aansluiten op dit onderwerp.