Een belangrijk uitgangspunt van Scrum is dat iedereen binnen het team precies weet waar ze aan werken en waarom. De Scrum Artifacts maken dat mogelijk: ze zorgen voor transparantie over de voortgang, wat de prioriteiten zijn en welke resultaten al behaald zijn. Bij Spark Academy merken we dat teams die deze artifacts goed inzetten, minder last hebben van miscommunicatie en beter zicht houden op de waarde die ze opleveren.
In Scrum zijn er drie kernartifacts: de Product Backlog, de Sprint Backlog en het Increment. Elk artifact dient een specifiek doel:
Door deze artifacts op een duidelijke manier bij te houden, kan iedereen binnen het team (en daarbuiten) zien wat de prioriteiten zijn, waar er al vooruitgang is geboekt en waar eventueel nog werk te doen is.
Hoewel de Product Owner en het Development Team verantwoordelijk zijn voor het inhoudelijke beheer en de uitvoering van deze artifacts, speelt de Scrum Master een onmisbare rol bij het bewaken van de transparantie en het proces rondom de artifacts. Denk aan het faciliteren van inspectie- en aanpassingsmomenten, zorgen dat de definities van ‘Done’ en de kwaliteit van de items worden gerespecteerd, en helpen eventuele misverstanden of obstakels uit de weg te ruimen.
De Scrum Master ziet erop toe dat er:
Door middel van deze artifacts creëer je een gedeeld beeld van wat er speelt in de sprint, hoe ver je bent met de oplevering van waarde en waar je nog bij moet sturen. Dat schept niet alleen duidelijkheid binnen het team, maar ook bij stakeholders. Zo voorkom je onrealistische verwachtingen en werk je effectiever samen richting een waardevol eindresultaat.